Cursussen en webinars

Op zoek naar een cursus, MOOC, webinar of lezing over het Nederlands? Hieronder vind je een overzicht.

Klik op een blok om de website te bezoeken.

Kennismaking met literair vertalen

In de module ‘Kennismaking met literair vertalen’ van het ELV laten zeventien literair vertalers en vertaaldocenten je in vier korte video’s kennismaken met het vertaalvak. Zo leer je in korte tijd verschillende kanten van het literair vertaalvak kennen en kun je erachter komen of literair vertalen iets voor jou is, en zo ja, wat je er zoal voor moet weten en kunnen. De video’s zijn omkaderd met opdrachten en leestips. De module is vrij te gebruiken door studenten wereldwijd.

Zomercursus Taalunie

Tijdens de Taalunie Zomercursus taal, cultuur en beroep bezoek je samen met studenten Nederlands van over de hele wereld het Nederlandse taalgebied. Je oefent met je Nederlands, krijgt interessante colleges en kunt contact leggen met collega-studenten uit ruim dertig landen en het Nederlandse en Vlaamse culturele, academische en economische veld.

Bekijk de video hiernaast om een indruk te krijgen of lees de blog.

Nederlands voor gevorderde anderstaligen

In deze gratis online kun je als gevorderde student (B2 of hoger) aan de slag met je luistervaardigheid en woordenschat. Je krijgt ook inzicht in taalvariatie. De 12 modules zijn opgebouwd rond colleges van Nederlandse en Vlaamse wetenschappers. Je kan de cursus met een docent doen of zelfstandig online. De volgorde bepaal je zelf en je kan oefeningen overslaan of opnieuw doen.

MOOC Middelnederlands

In de MOOC Middelnederlands krijg je een overzicht van de hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur in de middeleeuwen. Je hebt geen voorkennis nodig om de cursus te volgen. 

MOOC Gent in gedichten
Taal en cultuur in stadsgedichten

In deze online cursus verken je de Vlaamse stad Gent aan de hand van vijf gedichten. Deze MOOC is bedoeld voor studenten Nederlands die minstens over niveau B1+ beschikken. Het doel van deze cursus is tweeledig: je leert en oefent Nederlandse woorden en uitdrukkingen en breidt op die manier je woordenschat uit. Daarnaast maak je kennis met de geschiedenis, cultuur en taal van de Oost-Vlaamse stad Gent.

Lichtpuntjes van het Nederlands

In 2020 trakteerde te Taalunie voor haar 40e verjaardag alle Nederlandstaligen in de wereld op 10 online lezingen over het Nederlands. Marc van Oostendorp was de gastheer en moderator. Je kunt de lezingen hier terugkijken. 

Webinars de lage landen

Hoe helpt technologie onze taal vooruit? Hoe dekoloniseren we het Nederlands? En wat doen we met onze regionale talen? De redactie van de lage landen vroeg het aan experts uit Vlaanderen, Nederland, Suriname en Noorwegen tijdens de Week van het Nederlands. Je kunt de gesprekken hier opnieuw bekijken.

Introduction to Dutch

In deze gratis online cursus van de Universiteit Groningen krijg je in drie weken een basis van het Nederlands.

Je leert spreken, schrijven, lezen en luisteren. 

Universiteit van Nederland

De Universiteit van Nederland biedt online colleges aan over heel verschillende thema’s. Ook het Nederlands komt aan bod, bijvoorbeeld in het college ‘Is het nou friet of patat?’. Zo leer je over de Nederlandse taal en werk je aan je luistervaardigheid en woordenschat.

Universiteit van Vlaanderen

Ook de Universiteit van Vlaanderen geeft online colleges die je kunt bekijken. Een interessant college is bijvoorbeeld: ‘Was er ooit een Vlaamse Shakespeare?’. 

Nederlands leren spreken! Een online cursus Nederlands voor Afrikaanstalige studenten

In deze online cursus kunnen Afrikaanstalige studenten hun Nederlands naar een hoger niveau tillen. Ook kunnen alle docenten Nederlands die verbonden zijn aan een afdeling Nederlands in Zuid-Afrika de cursus in een volledig online of in een blended-learning-omgeving gebruiken. Dankzij de cursus bereikt de student het niveau A2/B1. Studenten die al kennis van het Afrikaans hebben, hebben een zekere voorsprong bij het leren van het Nederlands, want ruim 60% van de woordenschat in het Afrikaans en het Nederlands is hetzelfde.

Spring naar de inhoud