Ongeveer 24 miljoen mensen spreken Nederlands als moedertaal. Dat maakt van het Nederlands een van de veertig meest gesproken talen ter wereld. Het komt op de achtste plaats van de 24 talen in de Europese Unie.
Het Nederlands is een officiële taal in zes landen: in Nederland en België (waar het in het Vlaanderen, het noorden van België, wordt gesproken) en in Suriname, Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Al die plaatsen samen noemen we het Nederlandse taalgebied.
Nederlandstalige bedrijven en organisaties zijn over de hele wereld actief. Op veel plaatsen zijn mensen die zowel de lokale taal als het Nederlands spreken daarom erg gewild. Ze vinden makkelijk werk in verschillende sectoren, bijvoorbeeld…
Kijk ook eens welke vacatures er zijn op de pagina Stages en werk.
De drie standaardtalen Duits, Frans en Nederlands vervullen naast hun rol als standaardtaal/tweede taal in het eigen taalgebied ook de rol van buurtaal in de buurtaalregio’s. In de regio’s die aan het taalgebied grenzen, steken mensen heel vaak de grens over voor het werk: De taal van de buren is aantrekkelijk op de arbeidsmarkt. Maar ook om boodschappen te doen, een opleiding te volgen of te recreëren. Daarvoor moet je natuurlijk de taal spreken.
Anderen willen graag in Vlaanderen of Nederland komen wonen, om er te werken of studeren.
Universiteiten zijn er relatief goedkoop en van goede kwaliteit. Er is meer werkgelegenheid dan in sommige andere landen en de steden zijn aantrekkelijke woonplaatsen voor jongeren. Ook dat is voor veel mensen een reden om de Nederlandse taal te leren. Zelfs als de studie niet in het Nederlands is, is de Nederlandse taal wel nodig voor sociale contacten.
Weer anderen onderzoeken de taal als taalkundige of letterkundige. Of hebben de taal nodig als middel voor onderzoek, bijvoorbeeld naar de rijke en internationale geschiedenis en kunstgeschiedenis van het taalgebied. Ook doen sommigen onderzoek naar heel andere onderwerpen – bijvoorbeeld klimaatverandering – waarvoor zij Nederlandstalige archieven willen raadplegen. Deze archieven zijn in Vlaanderen en Nederland maar ook op heel veel andere plekken in de wereld door het koloniale en zeevarende verleden. Bijvoorbeeld Guyana, Zuid-Afrika, Brazilië, Japan en Sri Lanka.
En er zijn ook mensen die te taal leren omdat hun familie er vandaan komt, ze er graag op vakantie gaan of omdat hun grote liefde Nederlandstalig is.
Tot slot zijn er ook heel veel studenten die gewoon zijn gevallen voor de schoonheid van de taal, de literatuur of de interessante cultuur.
Denk bijvoorbeeld aan de Nederlandse en Vlaamse musea met hun wereldberoemde kunstenaars, internationaal bekende DJ’s, de rijke Nederlandstalige literatuur, of de geschiedenis van Suriname.
Wil je weten waarom anderen Nederlands studeren? → Luister naar (voormalige) studenten uit Padua.
Benieuwd wat studenten Nederlands uit Polen en Italië nu doen? Bekijk de infographics hiernaast.
mijnNederlands is een platform van de Nederlandse Taalunie
Wij maken op deze website gebruik van cookies. Meer informatie.
De cookies worden niet gebruikt voor commerciële doeleinden, zoals het tonen van advertenties.
AanvaardenPrivacyverklaring