• Nederlands voor gevorderde anderstaligen

Nederlands voor gevorderde anderstaligen

Korte beschrijving

Gratis online cursus (MOOC) voor studenten met instapniveau B2, aangevuld met uitgebreide lessuggesties voor docenten en woordenlijsten per thema.

Inhoud

Een MOOC is een massive open online course, dat wil zeggen dat er veel mensen aan kunnen deelnemen op verschillende tijdstippen (asynchroon); de cursus is gratis en online. De MOOC “Nederlands voor gevorderde anderstaligen” ondersteunt de taalverwerving Nederlands bij vergevorderde studenten Nederlands (B2-C1), en is in de eerste plaats gedacht voor studenten die niet in Nederland of België wonen.

 

Centraal in de MOOC staan videocolleges van de Universiteit van Nederland en Vlaanderen: dat zijn presentaties van academici die een kwartier praten over (een aspect van) hun onderzoek voor een geïnteresseerd lekenpubliek. Door met deze colleges aan de slag te gaan, kan deze cursus een lacune vullen: er is een gebrek aan betaalbaar, actueel materiaal waarmee je op dit niveau in het buitenland Nederlands digitaal en interactief kunt leren. Bovendien is de MOOC erg gebruiksvriendelijk voor de docenten: naast het online materiaal staan er ook lessuggesties ter beschikking.

 

De MOOC werd in 2020 ontwikkeld binnen een projectfinanciering van de Taalunie door een internationaal team van ervaren docenten in nauwe samenwerking met een team van evaluatoren uit de internationale neerlandistiek. Eén bijeenkomst van het team werd mogelijk gemaakt met middelen uit Erasmus+.

 

De MOOC wordt gehost aan de Masarykova univerzita in Brno. De ondersteunende software staat in het Engels en Tsjechisch ter beschikking. Om toegang te krijgen, registreer je je eenmalig op deze site, ook je studenten maken een account aan. Dit account vervalt niet en kan dus verschillende semesters gebruikt worden.  De verschillende ‘hoofdstukken’ in de MOOC zijn de units of modules. Er zijn 12 modules met 12 thema’s, de volgorde is niet bindend.

 

 1. Wat verraadt jouw taal over jou?
 2. Ga je anders praten als je veel tv kijkt?
 3. Waarom behalen zoveel hoogbegaafden geen diploma?
 4. Kan het nieuws volgen dodelijk zijn?
 5. Waarom zou je nog iets leren als je ook kan googelen?
 6. Waarom krijg je stress van thuiszitten?
 7. Waarom mag je de Holocaust wél ontkennen?
 8. Kunnen dieren ook verliefd worden?
 9. Ben je een loser als je geen carrière maakt?
 10. Hoe vernietig je met je spaargeld je eigen toekomst?
 11. Moeten trio’s kunnen trouwen?
 12. Waarom kweken we straks onze kleding in de moestuin?

 

Inschrijving

Je kunt deze cursus gratis volgen via het Open edX-platform van de Masaryk Universiteit in Brno. Volg daarvoor deze stappen:

 1. Ga naar deze link: https://openedx.phil.muni.cz/courses/course-v1:ext+NL1+JS19/about Klik op “Enroll in NL1” en registreer je.
 2. Je komt vervolgens op een pagina waar je meteen de cursus kan zien (via “view course”). Het is echter belangrijk dat je je account eerst nog activeert. Ga naar je mailbox en klik op de activeringslink in de automatische e-mail van edx-support@phil.muni.cz met als titel “Action Required: Activate your Humanitní vědy dokořán account”.
 3. Als je op deze link hebt geklikt, is je account geactiveerd en kan je via “view course” meteen de cursus zien.

Als je al deze stappen hebt gevolgd, vind je “Nederlands voor gevorderde anderstaligen” altijd terug onder jouw cursussen via deze link: https://openedx.phil.muni.cz/

Bijlagen

Informatie

Laat een reactie achter

 • Je moet zijn ingelogd om nieuwe onderwerpen te maken.

Skip to content