• Sam schrijft, Saskia shopt: gender- en andere stereotypen in leerboeken voor nieuwkomers

Sam schrijft, Saskia shopt: gender- en andere stereotypen in leerboeken voor nieuwkomers

Korte beschrijving

Docentenhandleiding en studentenmateriaal bij een artikel van Dietha Koster.

Inhoud

In het artikel stelt Dietha Koster de resultaten voor van het onderzoek rond diversiteit in leerboeken Nederlands voor nieuwkomers in Vlaanderen en Nederland. Zij focust hierbij op gender en etnische diversiteit. Het is een dankbaar thema voor klasdiscussies omdat het een verband legt tussen taal en maatschappij.

 

Het onderzoeksdomein is zeer relevant voor studenten Nederlands aan buitenlandse lectoraten aangezien zij ook Nederlands als beginners hebben geleerd met een leerboek. Dit kan een gepubliceerde methode zijn geweest of een door de docent zelf samengestelde cursus. Zij zijn daardoor sowieso al vertrouwd met een bepaalde leermethode en kunnen de onderzoeksvragen daaraan relateren.   Het artikel is redelijk lang (ca. 2000 woorden) maar in redelijke gemakkelijke taal geschreven. Een aantal woorden wordt vaak herhaald (afbeelden, rol, …) en er worden ook veel internationale cognaatwoorden (diversiteit, geassocieerd, gerepresenteerd, …) gebruikt. Dit maakt het geschikt om te lezen vanaf B1.

 

Dit materiaal werd gemaakt door Ginny De Vos en Sabine Steemans. Zij zijn verbonden aan Linguapolis, het taalinstituut van de Universiteit Antwerpen. Ze zijn beide inhoudelijk coördinator, bevoegd voor de didactiek van het cursusaanbod. Ze hebben jarenlange ervaring met Nederlands als Tweede Taal aan de UAntwerpen. In het verleden gaven ze ook Nederlands als Vreemde taal in Boulogne-sur-Mer (Université du Littoral-Côte-d’Opale, Frankrijk). Ze waren beiden actief als voorzitter van de themagroep NT2 van de NUT. Sabine Steemans heeft ervaring als gastdocente Nederlands aan de universiteiten van Warschau en Jakarta. Ginny De Vos was verantwoordelijk voor het Mediaproject Nederlands, een multimediaal onderwijspakket voor Nederlands als Vreemde Taal bestaande uit tweewekelijks aangemaakte onderwijspakketten bestemd voor studenten Nederlands als Vreemde Taal.

 

Het artikel werd beschikbaar gesteld door de lage landen.

Bijlagen

Informatie

Laat een reactie achter

[bbp-topic-form]

Skip to content